“Fast food” ima lošu reputaciju. U većini slučajeva opravdano. Pojam “fast food” povezujemo s nutritivno siromašnim obrocima prepunim kalorijama, soli i nezdravih masti. Vjerujem da ćemo se svi složiti kako prehrana ne bi trebala biti temeljena na takvim brzim obrocima.
Ali samo zato što je nešto brzo pripremljeno, ne znači da je niske kvalitete. Moguće je pripremiti brz, ukusan, ali i nutritivno bogat obrok koji ne zahtijeva sate provedene u kuhinji.
Brzina pripreme obroka postala je jedan od najvažnijih faktora u svakodnevnom životu, posebice u modernom društvu gdje tempo života neprestano raste.
Zato ću vam u ovom tekstu otkriti nekoliko jednostavnih savjeta kako bi uz odabir pravih sastojaka iz vašeg omiljenog supermarketu, možete uživati u zdravim i brzinskim obrocima koje ćete s lakoćom svakodnevno pripremati.
Mit ili stvarnost?
Percepcija je kako “fast food” označava procesiranu nezdravu hranu, punu soli, šećera i zasićenih masti. U mnogim slučajevima, to je istina – ali samo ako biramo proizvode niske nutritivne vrijednosti.
Brza hrana ne mora nužno biti nezdrava. U supermarketima možemo pronaći brojne namirnice i proizvode koji omogućuju pripremu brzih obroka, a istovremeno zadovoljavaju nutritivne potrebe našeg organizma.
Obroci mogu biti bogati vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, a da vam priprema ne oduzme više od 15-30 minuta vašega života. Brzina pripreme ne mora značiti žrtvovanje zdravlja.
Osnovni principi slaganja brzog obroka
Kada govorimo o brzinskim obrocima, važno je razumjeti osnovne principe zdrave prehrane koje moramo zadovoljiti da obrok bude nutritivno kvalitetan. Idealno bi bilo da svaki glavni obrok sadrži balansirane količine proteina, zdravih masti i složenih ugljikohidrata.
Proteini pomažu u oporavku i održavanju mišićne mase, “dobre” masti podržavaju funkciju mozga i zdravlje srca, dok složeni ugljikohidrati pružaju kvalitetan izvor energije. U supermarketu možete pronaći brojne sastojke koji pokrivaju sve ove parametre – od svježeg povrća, cjelovitih žitarica, krtog (nemasnog) mesa do zdravih masti poput maslinovog ulja ili orašastih plodova.
Kako znati koje su to balansirane količine spomenutih nutrijenata? Pratite pravilo zdravog tanjura. ¼ tanjura neka čine izvori ugljikohidrata – cjelovite žitarice, proizvodi od cjelovitih žitarica, krumpir, batat… Drugu ¼ tanjura neka čini izvor proteina (perad, riba bijela ili plava, crveno meso, jaja, biljni proteini poput tofua…), a ostatak (½) tanjura neka ispuni povrće (kuhano i/ili sirovo).
Kako sva ta jela ne bi bila bezlična i bezukusne. Poigrajte se začinima i kombinirajte ih u složenija jela, a ovaj princip iskoristite da bi omjeri tih namirnica podržali vaše zdravlje.
5 ukusnih i brzih opcija
Evo nekoliko brzih i ukusnih obroka koje po principu pravila “zdravog tanjura” možete pripremiti za manje od 30 minuta.
Koju fast opciju ćete vi pripremiti?
Kao što možete vidjeti, pripremiti brz, ukusan i zdrav obrok nije nemoguće. Uz nekoliko savjeta o odabiru pravih sastojaka i malo mašte, svaki dan možete uživati u obrocima koji su hranjivi, a pritom se ne morate zamarati dugim kuhanjem. Također, ne morate stalno jesti iste obroke, jer svaku od ovih kombinacija možete pripremiti s drugim namirnicama ili začinima kako biste dobili različite obroke koji vam nikada neće dosaditi.
Najvažniji korak je isplanirati obroke unaprijed, kao i vrijeme za kuhanje. Kupovati prije svega osnovne, nutritivno bogate namirnice i koristiti ih na različite načine.
Uz planiranje kupovine i supermarket kao saveznika, brzo ćete shvatiti da zdravlje i brzina idu ruku pod ruku. Započnite malu promjenu danas i oduševite se kako brzi obroci mogu biti i zdravi i jednostavni.
Autor teksta: Luka Bashota, mag. nutr.