Zrinka Zekulić s bloga Gladuša pripremila nam je recept za ukusan janjeći but s povrćem.
Sastojci
– 2-2.5 kg janjećeg buta s kostima
– 4 češnja češnjaka, nasjeckana
– 3-4 grančice nasjeckanog svježeg ružmarina
– nekoliko grančica svježeg timijana
– 0.5 dl maslinovog ulja
– sol i papar
– manji svežanj nasjeckanog svježeg peršina
– povrće za prilog (mladi krumpir i prokulice)
Priprema
1. korak
Zagrijte pećnicu na 100 °C. Otkoštite janjeći but. Pripremite ga kao “butterfly” (nožem razrežite debele dijelove mesa kako bi se debljina ujednačila i meso ravnomjernije ispeklo).
2. korak
Začinite i zarolajte but te ga vežite običnom špagom (pazite da je špaga sigurna za pripremu hrane, tzv. “kudeljna špaga”).
3. korak
But pecite 1.5-2 sata ili dok termometar za meso ne pokaže 55-60 °C za srednje sirovo pečeno ili 65 °C za srednje pečeno meso.
Kad je janjetina gotova, ostavite je da odstoji 10-15 minuta prije nego je narežete. Pred kraj pečenja, skuhajte krumpir i prokulice te polukuhane dodajte u tepsiju s mesom i vratite sve skupa u pećnicu na 230 °C, oko 15 min. Važno je da meso poprimi zlatnosmeđu boju, a da se krumpir i prokulice ispeku do kraja. Ako vam se meso peče brže od povrća, izvadite ga van i nastavite peći povrće dok i ono ne bude gotovo.