1. Maslacem podmažite rubove kalupa s odvajajućim dnom od 20 cm te na dno stavite papir za pečenje.
2. U sjeckalici izmrvite kekse, dodajte im začine i otopljeni maslac. Neka se sve dobro poveže.
3. Utiskivanjem mrvica tijesta na podlogu kalupa svi će se sastojci spojiti. Stavite u hladnjak na 20 minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva bez ventilacije.
5. Mikserom istucite krem sir dok smjesa ne postane potpuno glatka. Dodajte šećer koji ste prethodno usitnili u blenderu ili mlincu (možete koristiti i šećer u prahu), vanilijin šećer, limunovu koricu i sok. Miksajte dok ne postane glatko.
6. Koristite krem sir sobne temperature. Hladni sir je teže miješati i obično ostavlja grudice.
7. Nakon što ste pripremili smjesu sa sirom, posudu maknite s miksera i dodavajte jaja, jedno po jedno. Laganim pokretima rukom umiješavajte u smjesu. Jaja jakim miješanjem zadržavaju zrak unutar tijesta, koji bi se mogao podići i uzrokovati pukotine. Zato miješajte jaja što je manje moguće nakon što su dodana.
8. Kolač je najbolje peći u vodenoj kupelji. Kako bi izbjegli prolazak vode u kolač, tepsiju s vodom ćemo staviti ispod rešetke gdje će se peći kolač.
Ovo je najbolji način da izbjegnete pukotine na kolaču od sira. Ne otvarajte vrata pećnice dok se kolač peče unutra. Velike pukotine često nastaju zbog temperaturnih promjena.
9. Zakuhajte lonac vode. Za vodenu kupelj treba vam 3-4cm vode u posudi za pečenje. Stavite veliku metalnu tepsiju za pečenje na donju rešetku prethodno zagrijane pećnice. Ulijte kipuću vodu u tepsiju. Odmah stavite cheesecake na središnju rešetku. Zatvorite pećnicu da se para zadrži unutra.
10. Smjesu izlijte u kalup i pecite 1 sat. Cheesecake je gotov kada gornji dio izgleda suh, ali sredina se i dalje ljulja i treperi poput želea.
11. Kada je kolač od sira gotov, jednostavno isključite pećnicu i otvorite vrata. Ostavite cheesecake unutra oko 1 sat (zajedno s kupelji). Kada ste izvadili kolač iz pećnicei, pokrijte ga plastičnom folijom i ohladite 4-8 sati ili preko noći.