1. Operite proso i u suhom loncu lagano popržite kako bi se istaknula njegova orašasta aroma.
2. Dodajte biljno mlijeko, vodu, prstohvat soli i vanilijin šećer.
3. Kuhajte na srednjoj vatri 30min uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte još vode dok proso skroz ne omekša.
4. Kada je proso kuhano, umiješajte nasjeckanu tamnu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
5. Poklopite i ostavite 10min.
6. Sve ubacite u blender/multipraktik, dodajte med (ukoliko volite slađe deserte, dodajte još žlicu do dvije meda )i blendajte par minuta do potpuno glatke konzistencije. Ako vam se čini previše gusto dodajte još mlijeka.
7. Slobodno se poigrajte s receptom; po želji dodajte žlicu maslaca od orašida.
8. Servirajte u zdjelice, pustite da se ohladi i pospremite u frižider na par sati, a možete i konzumirati toplo s kuglicom sladoleda od vanilije ili sa svježim bobičastim voćem