Zrinka Zekulić pripremila je recept za ukusne slane galette s lisnatim tijestom.
Po zanimanju farmaceutkinja, Zrinka već nekoliko godina na svom Instagram profilu i blogu Gladuša uspješno stvara spoj tradicionalnih i modernih okusa po prilagođenim receptima. Kako i sama upotrebljava prehrambene proizvode bez glutena i bez laktoze, Zrinka je svojim free-from receptima stekla brojne pratitelje.
Sastojci
– 1 pakiranje Amo Essere bez glutena lisnatog tijesta
– 5 listića Amo Essere bez laktoze topljenog sira
– 30-40 g Amo Essere bez laktoze feta sira
– 2 manje tikvice ili jedna veća
– 1 manji batat
– 10-ak šparoga
– Amo Essere Bio maslinovo ulje
– Sušeni origano (ili drugi začin po želji)
– Bosiljak
– 1 žumanjak za premaz
– Sezam za posipanje
Priprema
1. korak
Tikvicu narežite na tanke kolutiće, posolite ih, ostavite ih 20-ak minuta da puste vodu, a zatim ih dobro iscijedite. Nasjeckajte šparoge, lagano ih posolite i popržite na tavi u maslinovom ulju da malo omekšaju. Budući da koristimo feta sir koji je sam po sebi prilično slan, nemojte pretjerivati sa soli. Batat ogulite i narežite na tanke kolutiće.
2. korak
Zagrijte pećnicu na 200 ºC i uključite ventilaciju.
Izvadite lisnato tijesto iz hladnjaka 5 minuta prije upotrebe. Kako piše u uputama, razvaljajte ga na papiru za pečenje, izbockajte vilicom i stavite nadjev.
3. korak
Sve sastojke složite po sredini, ostavljajući prazan prostor od oko 5 cm od ruba. Počnite s topljenim i fetom sirom, zatim dodajte kolutiće batata, tikvice i na vrh šparoge. Začinite po želji, pokapajte maslinovim uljem te preklopite prazne krajeve tijesta. Premažite žumanjkom i pospite sezamom.
4. korak
Galette vratite u hladnjak na 15 minuta prije pečenja. Pecite 20 minuta dok se rubovi lagano ne zarumene.